Serwis używa cookies. Wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zapoznaj się z Polityką Cookies
Polecamy także:

Światowy dzień żywności w Krakowie

Światowy dzień żywności w Krakowie

16 października na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Żywności – Bank Żywności w Krakowie zaprasza tego dnia na Mały Rynek oraz Plac Wolnica do wspólnego świętowania i do niemarnowania jedzenia.

16 października na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Żywności ustanowiony przez FAO (Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa). Jego celem jest pogłębianie świadomości społecznej na temat globalnych problemów żywnościowych oraz wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i ubóstwem, którą można podjąć na lokalnym gruncie. Bank Żywności w Krakowie zachęca wszystkich do zmiany nawyków i zaprzestania marnowania jedzenia. W tym roku Banki Żywności zwracają uwagę na edukację na temat marnowania mleka i produktów mlecznych.

16 października o godzinie 13:00 kolorowa Parada Żywności przejdzie z Małego Rynku na Plac Wolnica, gdzie na uczestników czekać będą liczne atrakcje. W paradzie wezmą udział uczniowie krakowskich gimnazjów i szkół podstawowych, studenci oraz przedstawiciele organizacji pozarządowych i wszyscy chętni przechodnie, których organizatorzy zapraszają do włączenia się w pochód. Parada powędruje ulicami: Sienną, dookoła Rynku Głównego, Grodzką, Św. Idziego, Stradomską, Krakowską do Placu Wolnica, gdzie o godz. 13:30 happeningiem Teatru Gry i Ludzie z Katowic nastąpi powitanie gości.

W paradzie, oprócz wolontariuszy i przyjaciół Banku Żywności w Krakowie, wezmą udział także krakowskie szkoły, które biorą udział w konkursie objętym patronatem Federacji Polskich Banków Żywności: Tesco dla szkół – „Talent do niemarnowania”. Celem akcji jest edukacja dzieci w zakresie niemarnowania żywności poprzez zachęcenie do przygotowania filmów na ten temat. Dzięki udziałowi w konkursie można połączyć naukę zasad niemarnowania żywności z zabawą, a przy okazji wygrać cenny sprzęt dydaktyczny dla całej szkoły. Chętne szkoły mogą wysyłać prace konkursowe do 8 listopada i dołączyć do ponad 350 szkół zarejestrowanych w programie, w tym SP nr 24 i 25 w Krakowie.

Pomysły na apetyczne niemarnowanie żywności przedstawi na Placu Wolnica Robert Makłowicz, juror konkursu Tesco dla Szkół, którego pokaz kulinarny rozpocznie się ok. godz. 14:30. Wcześniej Robert Makłowicz oceni kulinarne talenty podopiecznych krakowskich placówek Towarzystwa Przyjaciół Dzieci, które pod opieką czterech blogerek kulinarnych (Ulli Pałki, Marii Anny Brzegowy, Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej oraz Katarzyny Kośmider) w restauracji El Toro przygotują swoje propozycje na pyszne i zdrowe śniadanie. Uczniowie mogą nie tylko podpatrzeć pomysły Roberta Makłowicza na niemarnowanie ze smakiem, ale także wziąć udział w konkursie Tesco dla Szkół i zabłysnąć przed jurorem kulinarnym talentem.

Według najnowszych badań 39% Polaków przyznaje się do marnowania jedzenia. Na liście 10 najczęściej wyrzucanych produktów znajdują się jogurty, mleko i ser. Najczęstszym powodem wyrzucania żywności przez konsumentów jest przegapienie terminu przydatności do spożycia. Ten czynnik jest szczególnie istotny w przypadku produktów mlecznych. Jeśli chcesz wiedzieć jakie mleko wybrać i dowiedzieć się w jaki sposób je przechowywać, skorzystaj z aplikacji mobilnej Nie Marnuje, przygotowanej przez Federację Polskich Banków Żywności specjalnie z okazji Światowego Dnia Żywności. Dzięki aplikacji informacje o tym, jak odpowiednio dobierać i przechowywać produkty będą zawsze pod ręką. Przy okazji możesz sprawdzić jak dużo wiesz o problemie marnowania żywności, jego przyczynach i skutkach. Aplikacja od 16 października będzie dostępna do bezpłatnego pobrania na stronie www.niemarnuje.pl. Informacje o tym jak przechowywać mleko i produkty mleczne można także znaleźć na stronie prowadzonej przez Federację Polskich Banków Żywności www.niemarnuje.pl.

Autor informacji: joanna.dubiel@um.krakow.pl

Zdjęcie pochodzi z serwisu Wikipedia.pl

Dodaj Komentarz

*Email nie będzie pokazywany
Przepisz kod:

  Komentarze (0)