Serwis używa cookies. Wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zapoznaj się z Polityką Cookies
Załóż konto | Zapomniałem hasła

Małopolska kontroluje świąteczny smak [wideo]

Małopolska kontroluje świąteczny smak [wideo]

Święta Bożego Narodzenia, oprócz wyjątkowej atmosfery radosnego świętowania, chyba każdemu kojarzą się z pyszną, domową, polską kuchnią. Trudno wyobrazić sobie tradycyjny wigilijny stół bez 12 potraw, a te z kolei – bez lokalnych smakołyków. Puszyste pierogi, aromatyczne ryby, świeże sery, pyszne miody czy najsmaczniejsze wędliny - prawdziwe bogactwo produktów regionalnych można znaleźć na krakowskim Placu Wolnica w dniach 16-17 grudnia podczas specjalnej, świątecznej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku „Smak Kontrolowany".

Święta to jedyny taki moment w roku, kiedy tempo naszego życia nagle zwalnia. Ten wyjątkowy czas pokoju i radości dzielimy z najbliższymi przy świątecznym stole. Małopolska posiada ogromne tradycje kulinarne, także te związane z Bożym Narodzeniem. Dlatego wybierając się na Plac Wolnica po tradycyjne, regionalne produkty można być pewnym, że dzięki nim wigilijne dania będą smakowały dokładnie tak, jak zapamiętaliśmy je z dzieciństwa - mówi Jacek Krupa, Marszałek Województwa Małopolskiego.

Weekendowe wydarzenie to kolejne spotkanie z małopolską kuchnią, które jest kontynuacją, cieszącego się ogromną popularnością wśród Małopolan, letniego cyklu imprez, będących sentymentalną podróżą kulinarną do czasów PRL-u. Dodatkowa, zimowa odsłona Małopolskiego Festiwalu Smaku z jednej strony będzie znakomitą okazją, aby zaopatrzyć się w tradycyjne produkty, nieodzowne do przygotowania wieczerzy wigilijnej. Z drugiej natomiast – można będzie skosztować prawdziwych pyszności. W sobotę i niedzielę festiwalowe miasteczko będzie czynne od godziny 10 do 18, a każdy kto go odwiedzi będzie mógł obserwować pokazy gotowania świątecznych potraw prowadzone przez najlepszych szefów kuchni oraz degustować regionalne specjały, które zwyczajowo w okresie Bożego Narodzenia goszczą na naszych stołach.

Znani kucharze i eksperci kulinarni będą zachęcali Małopolan do rozsmakowania się nie tylko w produktach regionu, ale także tych robionych tradycyjnymi metodami, które przywołują smaki dzieciństwa i kojarzą się z domową kuchnią. Nie zabraknie także okazji do skosztowania czegoś nowego i odkrycia nieznanych dotąd połączeń smaków i aromatów. W końcu będzie to również wspaniała okazja do zrobienia przedświątecznych zakupów wprost od lokalnych producentów żywności, aby móc dzielić się z najbliższymi tym, co w Małopolsce najlepsze.

Na Festiwalu oprócz pysznego jedzenia nie zabraknie również dobrej zabawy i ducha zdrowej rywalizacji za sprawą konkursów i quizów z nagrodami, a także prawdziwie świątecznej atmosfery dzięki rozbrzmiewającym wokół dźwiękom kolęd.

Źródło: malopolska.pl

Dodaj Komentarz

*Email nie będzie pokazywany
Przepisz kod:

  Komentarze (0)